tech

WordPress vs. Craft CMS

Lees artikel voor
2 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Paul
Auteur

“Waarom werken jullie niet met WordPress?”, is een veel voorkomende vraag van klanten die onze nekharen overeind doen staan. Met de argumenten: “Het is gratis, gezond en mijn buurman gebruikt het ook voor zijn bedrijf”, doen zij een wanhopige poging om ons te overtuigen. Als wij antwoorden dat wij enkel met Craft CMS werken, krijgen wij vaak de vraag: “Waarom? En wat is dat, Craft?”.

In dit blog hebben wij een aantal punten op een rij gezet, waarom wij kiezen voor Craft CMS en wat de verschillen tussen Craft en WordPress zijn.

WordPress is momenteel het grootste open source content managementsysteem van de wereld. Hierdoor is er een grote community en veel informatie over het systeem te vinden, wat natuurlijk prettig is. Helaas brengt dit pluspunt ook een groot nadeel met zich mee. Hackers en spammers.

Iedereen die ooit te maken heeft gehad met WordPress herkent dit probleem. Je moet altijd zorgen dat je de laatste versie van WordPress hebt geïnstalleerd en alle updates van je geïnstalleerde plug-ins zijn doorgevoerd (wat er vaak nogal veel zijn). En zelfs dan blijft het een race tegen hackers. Veel WordPress sites zijn op dezelfde manier opgebouwd. Hack je er 1, grote kans dat je op dezelfde manier ook 10 anderen kan hacken.

Het voordeel van Craft is dat de beveiliging standaard al een stuk beter is geregeld. Craft is te vergelijken met een gestripte versie van WordPress, uitgebreid met een “builder feature”. Dat geeft de ontwikkelaar de volledige vrijheid het systeem in te richten. Hierdoor is de opbouw van het systeem volledig op maat ingericht en dus niet standaard zoals bij WordPress. Wat het lastiger maakt voor hackers.

Doordat de Craft omgeving flexibel is en naar wens kan worden ingericht, is het gebruik van plug-ins bijna niet meer nodig. Het tegenovergestelde geldt voor WordPress. Hierbij zijn plugs-ins juist nodig om de basisstructuur naar wens om te bouwen. Zo is er bij WordPress al een plug-in nodig om een extra veld te kunnen toevoegen aan een pagina. Bij Craft zit deze functie in de kern van het systeem.

Bij WordPress ben je een systeem aan het ombouwen naar wens, bij Craft begin je bij de basis en bouw je het op. De voornaamste verschillen tussen ombouwen en opbouwen zijn: schonere code, hogere pagina snelheid, makkelijker onderhoud.

Om een website te ontwikkelen in Craft heb je technische kennis nodig. Het maakt niet gebruik van een templatesysteem, alle pagina’s moeten dus ontwikkeld worden door een webdeveloper met kennis van verschillende programmeertalen. Als eindgebruiker hoef jij je hier gelukkig niet druk om te maken. Craft ziet er aan de achterkant namelijk enorm eenvoudig uit. Waar WordPress een hoop overbodige functies aan de achterkant heeft, zie je bij Craft enkel de functies die jij nodig hebt. Less is more, hierdoor is Craft erg snel en eenvoudig te gebruiken.

‘Maatwerk of een template?’, is de vraag die je jezelf moet stellen. Is hierop het antwoord ‘template’, kies dan voor Wordpress, dit is goedkoper en sneller op te zetten. Is hierop het antwoord ‘maatwerk’, kies dan in alle gevallen voor Craft. Een volledig op maat gemaakt pakket op basis van jouw wensen, een investering in de toekomst en ideale situatie om op uit te breiden. Een goed systeem als fundering en unieke voorkant als online visitekaartje.

Neem contact op

Meer weten over Craft CMS?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing

Paul