marketing

De populairste hond van Nederland - volgens Google

Vorig jaar lieten we op dierendag zien dat onze kantoorhond Skyler de leukste kantoorhond van Nederland is. (Ja echt waar, Google het maar!) Dit jaar doen we een ander onderzoekje. Is Skyler naast de leukste kantoorhond, ook de populairste hond? We zochten het uit!

Door de FCI, een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt, worden 356 hondenrassen erkend. Als we onzehond.nl moeten geloven is de Labrodor Retriever de meest populaire hond van Nederland. Gevolgd door de Duitse herder, Golden Retriever, Berner Sennenhond en de Staffordshire Bull Terrier. De top 10 wordt afgemaakt door de Rhodesian Ridgeback, Dashond, Chihuahua, Border Collie en Cavalier King Charles Spaniel.

We doken in Keyword Planner om te kijken hoeveel er binnen Google gezocht wordt op deze honden. De Keyword Planner gebruiken wij eigenlijk altijd voor het verrichten van een zoekwoordenonderzoek. We controleren hier het gemiddelde maandelijkse zoekverkeer op bepaalde zoekopdrachten. De gegevens gebruiken we voor het inrichten van advertenties en voor de zoekmachine optimalisatie.

  1. Golden Retriever
  2. Border Collie
  3. Duitse Herder
  4. Chihuahua
  5. Rhodesian Ridgeback
  6. Cavalier King Charles Spaniel
  7. Berner Sennenhond
  8. Staffordshire Bull Rerrier
  9. Labrador Retriever
  10. Dashond

De Golden Retriever steekt er met kop en schouders bovenuit met gemiddeld 60.500 zoekopdrachten per maand. Ook de Border Collie en de Duitse Herder zijn favoriet in de zoekmachine. Onze kantoorhond Skyler is een Labrador Retriever. We zien hier dat er voor dit hondenras gemiddeld 6.600 zoekopdrachten per maand zijn. Dat komt nog niet echt in de buurt van de Golden Retriever.

Bij een zoekwoordenonderzoek is het belangrijk dat je verder kijkt dan de eerste termen die je te binnen schieten of de woordenlijst die opgestuurd krijgt. Wij gaan op zoek naar synoniemen of andere samenstellingen van de termen. Een ‘Labrador Retriever’ wordt in de volksmond eerder ‘Labrador’ genoemd. En de ‘dashond’ kennen de meeste mensen als een teckel. Deze zoektermen vullen we vervolgens weer in bij de Keyword Planner.

We zien hier dat er op ‘Teckel’ gemiddeld 22.200 keer per maand gezocht wordt. Dat is wel een verschil met de ‘Dashond’, waar we eerder slechts 1.000 zoekopdrachten per maand voor zagen. Op ‘Labrador’ wordt maandelijks gemiddeld 49.500 keer gezocht. Skyler blijkt dus een stuk populairder dan we in eerste instantie dachten. Helaas lijkt de golden retriever het hier toch nog te winnen van onze kantoorhond.

Skyler mag onder de hondenrassen misschien niet het meest populair zijn, maar we geven ons nog niet helemaal gewonnen. In het begin zochten we heel breed op ‘labrador retriever’ en vervolgens op ‘labrador’. Maar onze Skyler is niet zomaar een labrador. Ze is een zwarte labrador en met haar 7 jaar zeker geen jonge pup meer. Als we als specifieke zoekterm ‘zwarte labrador’ gebruiken, geeft Google ons een aantal suggesties met vergelijkbare zoektermen. We zien dat er maandelijks gemiddeld 1.900 keer gezocht wordt op het hondenras in combinatie met de zwarte kleur. En we zien dat veel mensen ook zoeken op ‘pup’ en ‘puppy’. Als we het zo bekijken, lijkt de zwarte labrador erg gewild onder de zoekers. Maar wat als we het vergelijken met haar soortgenoten: de bruine en de blonde labrador…

Volgens de Keyword Planner van Google wordt er op de bruine labrador gemiddeld 2.400 keer gezocht en op de blonde labrador 880 keer per maand. Het podium bestijgen we hier dus voor de tweede keer met een tweede plaats.

Skyler is dus misschien niet het állerpopulairste meisje van de klas, maar de leukste kantoorhond van Nederland blijft ze zeker.

Neem contact op

Kennismaken?

Wil je dat we eens kijken hoe populair jouw kantoorkat is? Neem dan contact op met onze online marketeers. Zij voeren met plezier een zoekwoordenonderzoek voor je uit.