tech

Headless applicaties: de nieuwe manier van websites bouwen

Lees artikel voor
2 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Maarten
Auteur

De digitale wereld wordt complexer. Steeds meer processen krijgen er een plek en die processen raken steeds meer met elkaar verwikkeld. Bovendien worden er continu nieuwe apparaten op het internet aangesloten. Horloges, koelkasten, televisies... alles gaat online. Data uit dezelfde bron moet op verschillende manieren weergegeven kunnen worden. Deze ontwikkeling vraagt om een flexibele manier van webdevelopment. Maak kennis met headless.

Om uit te leggen wat een headless systeem is, kunnen we beter uitleggen wat het tegenovergestelde ervan is. De meeste applicaties worden namelijk “met hoofd” ontwikkeld. Elke applicatie bestaat uit een voor- en achterkant. Aan de achterkant wordt allerlei data ingevoerd en opgeslagen (waaronder afbeeldingen en tekst) en aan de voorkant wordt dit getoond aan de gebruiker. Die voorkant en achterkant zijn aan elkaar gekoppeld.

De meeste applicaties worden ontwikkeld door middel van een CMS, wat staat voor Content Management Systeem. Veel gebruikte traditionele systemen, zoals WordPress werken nog op deze oude manier “met hoofd”. Bij dit soort traditionele systemen zijn de voor- en achterkant met elkaar verweven. Je bent hierdoor afhankelijk van de mogelijkheden die dit systeem biedt.

Bij een headless website is de achterkant (het CMS), dus losgekoppeld van de voorkant (hetgeen wat jij ziet als je een website bezoekt). Je bent dus niet langer afhankelijk van één systeem. Dat biedt meerdere voordelen:

  • De voorkant kan volledig naar wens worden opgemaakt. Je wordt niet meer beperkt door de mogelijkheden van het CMS waar je mee werkt.
  • Je gebruikt het CMS puur voor de content (tekst en afbeeldingen), waardoor je het systeem laat doen waar het in uitblinkt.
  • Deze content kun je vervolgens inladen in de “voorkanten” van diverse applicaties, zoals apps, websites en smartwatches.
  • De gebruikerservaring op een headless website is beter. Je krijgt als gebruiker sneller een eerste impressie met de belangrijkste informatie te zien. Daarnaast zijn de pagina transities die je maakt, veel vloeiender.

Bij Webtraders werken wij met Craft als CMS. Met behulp van de GraphQL technologie kunnen wij het CMS headless aanbieden. We gebruiken daarbij de technologie van Vue.js in combinatie met Nuxt.js. Hiermee creëren we vloeiende pagina overgangen en zorgen we dat de eerste keer laden van de website sneller gaat.

Bij Webtraders werken wij steeds vaker op de headless manier. Wordt jouw website ons nieuwste headless project? We sparren graag met je!

Neem contact op

Meer weten over Headless?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing