design

De digital design trends van 2021

Leestijd
3 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Amy
Auteur

2020 was een bewogen jaar. De lockdown had een enorme impact op de online wereld. Online shoppen werd groter dan ooit, we bestelden massaal eten bij onze favoriete restaurants en we ‘zoom’den wat af. Digitaal communiceren was nog nooit zo belangrijk. Maar genoeg over afgelopen jaar. Laten we vooruit kijken! Hoe ziet de online wereld er volgend jaar uit? Wat zijn de nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van digital design?

Webdesign krijgt tegenwoordig met alle realistische animaties en visuals steeds meer overeenkomsten met de fysieke wereld. Designers zoeken een manier om meer diepte te geven aan hun online experiences. Je hebt als gebruiker het idee dat je in de wereld van de website staat. Je beweegt je door de ruimte en navigeert zo door de website. Elementen in de website reageren vloeiend op je muisbewegingen. Bekijk de voorbeelden van H&M, -99 en Google.

De trend van de bolde typografie breidt zich komend jaar uit. Letters nemen de overhand en springen bijna uit je scherm (voorbeeld: Patrick Mahomes). Ook hierin zien we het 3D design groeien. Ultra-realistische letters die je bijna kunt aanraken en voelen, zoals deze glasstructuur. Hierbij wordt op een speelse manier gebruik gemaakt van animaties, texturen en patronen. Meer ‘In Your Face’ kan haast niet. Bekijk het voorbeeld van Selekkt.

Patrick Mahomes

Bolde typografie

Patrick Mahomes

Glasstructuur

Realistische letters

Glasstructuur

Na de chaos van 2020 kunnen we komend jaar allemaal wel wat rust gebruiken. Ondanks dat de felle kleuren(combinaties) niet helemaal verdwijnen, komt de focus te liggen op het bescheiden kleurenpalet, gebaseerd op de natuur. Volgens dit onderzoek van Shutterstock gaan de champage-, goud en donkergroene tinten de hoofdrol spelen.

Fun fact: de kleur die het meeste voor kwam in de foto’s die we het afgelopen jaar in Nederland downloadden was het donkergroene #008000.

Animaties nemen volgend jaar de overhand in digital design. Als er bij het openen van een website niks beweegt, loop je eigenlijk achter op de trends. Je moet er natuurlijk wel goed op letten dat de animaties bijdragen aan de gebruikerservaring en niet te veel afleiden van je doel. We zien animaties on scroll (Extreme Mammut), on hover (Plink) en in overload bij storytelling (Adidas). De animaties leiden je door het verhaal.

We typen ze achter bijna elke zin, zonder erbij na te denken. Ze geven aan hoe we iets bedoelen en hoe we ons voelen. Emoticons. In 2021 zien we deze regelmatig terug op het web. Het geeft designers de mogelijkheid om een emotie toe te voegen aan een online handeling. Deze vriendelijke gele figuurtjes zorgen voor wat speelsheid en luchtigheid, precies wat we volgend jaar nodig hebben. Wist je dat wij hier al een tijdje gebruik van maken op onze contactpagina?

Bekijk deze voorbeelden:

Een hype die we terugzien in UI Design is het zogenaamde Neumorfisme. Hierbij bestaat het ontwerp van een interface voornamelijk maar uit één kleur. Door middel van schaduwen en licht wordt diepte gecreëerd en krijg je het gevoel dat buttons echt in de achtergrond verwerkt zijn. In deze stijl zie je dus geen opvallende elementen, maar draait het echt om een zachte, subtiele interface.

Wat we verder veel terug gaan zien zijn asymmetrische ontwerpen, waarbij designers spelen met het grid. Lay-outs vanuit de printwereld worden doorgetrokken op het web. Zwevende lagen creëren als het ware een ‘magazine’ achtige stijl. Voorbeelden hiervan zijn Loftgarten, Felix Hieronimus en Heetch.

Trends zijn er om je te inspireren, maar blijf vooral zelf ook kritisch op je ontwerp. Je kunt volgend jaar dus niet groot genoeg denken op het gebied van animaties en typografie. Schreeuwende en dansende typografie is leuk, maar zorg dat de boodschap die je wilt overbrengen aan de gebruiker nog wel duidelijk is. Het kleurenpallet brengen de opvallende 3D elementen en animaties allemaal weer een beetje tot rust. En we brengen wat luchtigheid in digital design met gebruik van emoticons. Maak er een mooi en creatief jaar van!

Neem contact op

Kennismaken?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing