marketing

Core Web Vitals: nieuwe ranking factoren

Leestijd
2 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Vera
Auteur

Van 30 juni t/m 2 juli 2020 vond web.dev LIVE plaats. Een digitale conferentie van Google over nieuwe web ontwikkelingen. Hot topic tijdens de eerste dag waren de Core Web Vitals. In dit artikel leg ik je uit wat de Core Web Vitals zijn, waarom je ervoor moet optimaliseren en hoe je dit kunt doen.

Web Vitals is een initiatief van Google om een eenduidige richtlijn te bieden voor kwaliteitskenmerken die essentieel zijn voor een goede gebruikerservaring op websites. Onder de Web Vitals vallen de Core Web Vitals. Halverwege 2020 heeft Google hiervoor 3 nieuwe metrics geïntroduceerd. Met deze metrics wordt bepaald hoe gebruiksvriendelijk jouw website is. De 3 nieuwe Core Web Vitals zijn Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS). De metrics meten de laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van de content op jouw website.

Core Web Vitals
Core Web Vitals - LCP, FID en CLS

De gebruiksvriendelijkheid van een website is en blijft een van de belangrijkste ranking factoren voor Google. Wil je dat jouw website goed scoort in de zoekresultaten van Google? Dan is belangrijk om te optimaliseren voor de Core Web Vitals. Om hiermee te starten moet je begrijpen wat deze metrics doen en welke elementen er invloed op hebben.

Largest Contentful Paint (LCP) meet wanneer het grootste content element op je scherm zichtbaar wordt. Voor een goede gebruikerservaring dient de LCP zichtbaar te worden binnen 2,5 seconden wanneer de pagina start met laden.

De meest voorkomende redenen van slechte LCP zijn:

  • Langzame server responstijd
  • Render-blocking JavaScript en CSS
  • Langzame resource laadtijd
  • Client-side rendering

First Input Delay (FID) meet de tijd die zit tussen de eerste interactie van een gebruiker en de reactie van de browser hierop. Bijvoorbeeld wanneer je op een pagina klikt op een link. De FID is de tijd die de browser nodig heeft om te reageren op die klik. Een goede FID score zit onder de 100 milliseconden.

De meest voorkomende reden van slechte FID zijn zware JavaScript bestanden die uitgevoerd moeten worden. Door de manier te optimaliseren waarop JavaScript op je website wordt verdeeld, samengesteld en uitgevoerd, wordt de FID direct verlaagd.

Cumulative Layout Shift (CLS) meet het totaal aantal layout verschuiving op je pagina. Je wilt bijvoorbeeld klikken op teruggaan-button, maar deze verspringt doordat er nog een ander element wordt ingeladen. Je klikt hierdoor onbedoeld op de bestel-button. Voor een gebruiker is dit erg irritant.

De score van CLS wordt berekend met volgende som:

CLS = impact fraction x distance fraction

De impact fraction meet hoeveel procent van jouw beeld wordt beïnvloed door onstabiele elementen. De distance fraction meet voor hoeveel procent een onstabiel element verschijnt op jouw scherm. Voor een goede gebruikerservaring dient de CLS minder dan 0.1 te zijn.

Afbeeldingen of video’s zijn vaak de boosdoeners bij een slechte CLS score. Je kunt je score eenvoudig verbeteren door height & width attributes mee te geven aan de afbeelding of door altijd de benodigde ruimte te reserveren met CSS aspect ratio boxes. Dit zorgt ervoor dat de browser de benodigde ruimte vrijhoudt terwijl de afbeelding aan het laden is.

Om te meten hoe jouw website het doet volgens de Core Web Vitals zijn er diverse tool van Google beschikbaar:

Wil je hulp met het SEO optimaliseren van je website? Neem dan contact op! Ik ga graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Neem contact op

Kennismaken?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing

Vera