tech

CMS updates in Craft

Leestijd
2 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Maarten
Auteur

Voor de websites die wij bij Webtraders ontwikkelen gebruiken we Craft als Content Management Systeem (CMS). Maak jij gebruik van Craft? Dan ben je deze veranderingen onlangs misschien al tegengekomen!

Craft heeft dit jaar een tandje bij gezet op accessibility. Ze streven ernaar om content bewerken leuk te maken voor alle gebruikers. Een optimaal toegankelijk CMS is daar een belangrijk onderdeel van. De accessibility optimalisaties vallen niet altijd op, maar hebben wel impact op gebruikers met een visuele beperking. Bijvoorbeeld de toevoeging van vormen aan statussen in plaats van alleen het gebruik van kleuren en het onderstrepen van klikbare links.

Craft ondersteunt sinds versie 3.4 het automatisch opslaan van de pagina als concept. Als je per ongeluk de pagina die je aan het bewerken bent refresht of je verliest verbinding met het internet, dan slaat Craft de voortgang automatisch op. Vergelijkbaar met het automatisch opslaan in Google Docs. Daarnaast is er nu ook een ‘merge’ oplossing. Hiermee kunnen meerdere concepten samengevoegd worden. Handig als je met je collega tegelijk aan een concept in het CMS werkt. Zodra de wijzigingen klaar zijn om doorgezet te worden, kunnen de wijzigingen gepubliceerd worden.

Met de nieuwste Craft update (3.5) is het mogelijk om naast velden ook layout elementen toe te voegen aan de bewerkpagina. Hierdoor kan het editten van pagina's overzichtelijker gemaakt worden. Denk hierbij aan een horizontale lijn, koppen, meldingen of zelfs volledige HTML.

Afbeeldingen hebben nu in het CMS een volledige pagina gekregen, hierdoor is het mogelijk om meer context te geven aan een afbeelding. Daarnaast is rechtsboven ook een button toegevoegd, waarmee je direct de mogelijkheid hebt om de afbeelding te vervangen.

Velden in het CMS kunnen in kolommen ingedeeld worden. Tekstblokken en andere velden hoeven daardoor niet meer allemaal onder elkaar te staan, maar kunnen ook naast elkaar ingedeeld worden. Hierdoor wordt de inrichting van het CMS compacter.

Het is nu mogelijk om een bestaand veld meerdere keren te hergebruiken en hier een andere titel of omschrijving aan te geven. In het verleden moest elke keer een nieuw veld aangemaakt worden voor de kleinste wijziging. Dit is nu per paginatype aanpasbaar. Een subtitel bij een blog kan daardoor een andere functie krijgen, dan een subtitel op een voorpagina. Mochten er onduidelijkheden zijn in het CMS, dan kunnen we makkelijker extra uitleg toevoegen op een specifiek onderdeel in de website.

Wil je meer weten over Craft? Stuur ons dan een mailtje op info@webtraders.nl of geef een belletje op 085 273 3073.

Bronnen:

Neem contact op

Kennismaken?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing