tech

7 Laravel tips van Laracon EU

Leestijd
3 minuten
Aantal lezers
0X
Auteur
Maarten
Auteur

Op de hoogte blijven van de nieuwste technieken, dat doet onze developer Maarten maar al te graag. Onlangs woonde hij Laracon EU bij, een digitale conferentie over het PHP framework Laravel. Dit is het framework dat Webtraders gebruikt voor het ontwikkelen van online maatwerk systemen. In dit blogartikel vertelt Maarten 7 handige tips die gedeeld werden door de sprekers van Laracon EU.

Bobby Bouwmann, auteur van Laravel Secrets, onthulde tijdens zijn talk over een aantal ‘geheimen’ over Laravel die jouw werk als developer makkelijker maken. Een van zijn tips was het gebruik van Custom Exceptions. Hiermee kun je extra context toevoegen aan foutmeldingen. Bijvoorbeeld met ValidationException. Deze Exception wordt standaard altijd ‘gegooid’ door de formuliervalidatie van Laravel, maar kun je ook handmatig throwen. Buiten de standaard Laravel input validatie mogelijkheden kun je dus ook makkelijk jouw eigen implementatie toevoegen en teruggeven volgens het formaat van de standaard validator.

Daarnaast gaf Bobby Bouwmann een handige tip over het afvangen van core functionaliteiten met ‘events’. Met deze evenementen is het mogelijk om bijvoorbeeld het versturen van een mail af te vangen en eventueel uit te breiden. Door dit centraal te regelen met events, hoef je hier binnen de rest van de applicatie geen rekening meer mee te houden.

PhpStorm is de Microsoft Office Word onder de ontwikkeltools, volgens Christop Rumpel. Een applicatie met eindeloze mogelijkheden en heel veel knopjes. Rumpel vertelde hoe je deze knopjes binnen PhpStorm verbergt, zodat ze je niet afleiden. Je kunt de knoppen namelijk eenvoudig benaderen via shortcuts.

Een talk waar veel developers naar uit keken: de demonstratie van een nieuw PHP testing framework van Nuno Maduro. Het framework heet Pest en is geïnspireerd door de simpliciteit van de routestructuur binnen Laravel en het populaire JavaScript testing framework Jest. Nuno liet zien hoe je veelvoorkomende tests binnen Laravel schrijft met dit framework. Met een testing framework als Pest kunnen applicaties tot op de kleinste beslissing automatisch gecontroleerd worden. Zo kun je de werking van het systeem bij elke wijziging garanderen.

OpenAPI documentatie moet makkelijker geïmplementeerd worden, vindt Christ Tankersley. Tijdens zijn talk sprak hij over Swagger. Met hulp van de user interface van Swagger kun je jouw API documentatie interactief maken. Voor externe partijen wordt het zo makkelijker gemaakt om te koppelen aan hun eigen dienst.

Johannes Pichler ging tijdens zijn talk in op het realiseren van gestandaardiseerde API’s. De focus lag op het toepassen van de JSON:API spec. Binnen deze specificaties worden een aantal voorwaarden gesteld voor het realiseren van een universeel API-formaat. Dit is noodzakelijk omdat er, naast voor dataformaten zoals JSON en XML, geen richtlijnen zijn rondom het juist structureren van de API responses.

Afsluitend gaf Freek van Herten een overview van een door Spatie ontwikkeld opensource dashboard systeem. Voor dit dashboard is een framework ontwikkeld dat uitgebreid gebruik maakt van Laravel Livewire en Laravel Components. Livewire is ontwikkeld door Caleb en streeft ernaar om complexiteit te reduceren in moderne webapplicaties.

Door gebruik te maken van het Livewire framework was Freek in staat om onderdelen binnen het dashboard realtime te updaten zonder hier zelf JavaScript voor te hoeven schrijven. Freek vertelde over de werking van het dashboard, de vele packages die al beschikbaar zijn en hoe simplistisch deze kunnen zijn.

Neem contact op

Kennismaken?

Wij delen graag onze inzichten en ervaringen over nieuwe digitale trends binnen design, tech & marketing